Membuat Tuntutan Insurans Kereta

Anda diwajibkan mempunyai insurers kereta semasa memandu di jalan raya di Malaysia. Ini adalah untuk memastikan anda boleh membiayai pembaikan kenderaan jika sesuatu yang tidak diingini berlaku. Walaubagaimanpun, anda tidak akan selalu membuat tuntutan insurans – dan anda mungkin masih tidak memahami cara membuat tuntutan tersebut.

Ada beberapa jenis tuntutan insurans kereta; bergantung pada apa yang berlaku dengan kenderaan anda. Dalam artikel ini, kami menjelaskan langkah yang perlu diambil dalam setiap situasi ini.
Tuntutan Kemalangan

Terdapat dua jenis tuntutan yang anda boleh lakukan jika berlaku sesuatu kemalangan. Tuntutan anda akan bergantung kepada jenis kemalangan tersebut:

 • Tuntutan kerosakan sendiri – membuat tuntutan dari polisi sendiri insurers. Tuntutan jenis ini boleh menyebabkan anda kehilangan diskaun tanpa tuntutan (NCD).
 • Tuntutan pihak ketiga – membuat tuntutan dari insurans orang lain (biasanya dari pihak yang bertanggungjawab untuk kemalangan tersebut).

Langkah-langkah membuat tuntutan insurers kemalangan

 1. Buat penilaian kerosakan kenderaan anda dengan serta-merta. Pastikan jika anda masih boleh memandu, kereta tersebut atau jika anda perlukan trak tunda. Sekiranya anda memerlukan perkhidmatan trak tunda, hubungi talian insurans anda untuk pertolongan.
 2. Ambil Gambar Tapak Kemalangan, Termasuk Kenderaan Lain Yang Terlibat.
 3. Catatkan dengan terperinci semua butiran kenderaan lain yang terlibat (nombor plat kenderaan, jenis kereta, warna).
 4. Catatkan maklumat peribadi pemandu lain yang terlibat (nama penuh, nombor MyKad, nombor lesen memandu, nombor telefon).
 5. Pastikan bahawa kereta anda ditunda ke balai polis untuk laporan sebelum dibawa ke bengkel.
 6. Jam Buat Laporan Polis Dalam Masa 24. Kenderaan and an akan diperiksa oleh pihak polis bagi tujuan ini. Pastikan yang anda mendapat salinan laporan tersebut sebelum meninggalkan broom polis.
 7. Panel Bawa Kereta anda Ke Bengkel.
 8. Lengkapkan prosedur tuntutan dengan pertolongan pekerja di bengkel tersebut. Biasanya, anda akan memerlukan dokumen berikut:
  1. Saline laporan polis
  2. Kad pendaftaran kenderaan
  3. Polisi insurers
  4. Salinan MyKad and lesen memandu pemilik kenderaan
  5. Salinan MyKad and lesen memandu pemandu yang terlibat dalam kemalangan
 9. Selepas ini, pekerja bengkel akan mengambil alih proses tuntutan insurans anda. Tetapi, anda perlu meninjau pembaikan kereta anda sehingga selesai.

Langkah-langkah membuat tuntutan insurans untuk kereta yang dicuri

 1. Langkah permata ialah untuk memastikan kenderaan anda telah dicuri dan tidak ditunda oleh majlis bandaraya atau polis. Jika kereta eta telah dicuri, anda perlu:
 2. Pergi ke balai polis terdekat dan buat laporan. Anda perlu memberi butiran mengenai kereta anda, dan juga memberi maklumat atas segala barang berharga yang disimpan dalam kereta.
 3. Hubungi syarikat insured and a dan laporkan kejadian tersebut. Pastikan yang anda mempunyai dokumen berikut untuk membuat tuntutan:
  1. Laporan polis
  2. Salinan MyKad pemandu
  3. Salinan lesen memandu pemandu
  4. Kad pendaftaran kenderaan
  5. Salinan perjanjian sewa beli
 4. Lengkapkan borang tuntutan yang diberi oleh pembekal anda insurers.
 5. Selepas membuat tuntutan, anda masih perlu berhubung dengan syarikat insurans anda sepanjang jangka masa penyiasatan polis.

Siasatan pihak polis dan syarikat insurans boleh mengambil masa yang lama, oleh kerana itu, anda mungkin menunggu selama enam bulan (atau sehingga tamat penyiasatan) untuk mendapat pampasan dari tuntutan assurans.

Dua perkara ini boleh berlaku jika kenderaan anda dijumpai selepas anda membuat tuntutan insurans:

 1. Kenderaan dijumpai sebelum mendapat pampasan – tuntutan insurans akan dibatalkan dan anda mengambil alih semula kenderaan.
 2. Kenderaan dijumpai selepas mendapat pampasan – kereta tersebut menjadi milik syarikat insurers.

Mempunyai insurers perlindungan komprehensif sangatlah berbaloi, tidak mengira jenis tuntutan. Dengan perlindungan komprehensif, anda boleh menuntut pampasan untuk, perkhidmatan trak tunda, bantuan tepi jalan, dan juga untuk kerosakan kereta yang lebih teruk.
Walaubagaimanapun, perlindungan komprehensif tidak merangkumi semua jenis kerosakan (seperti cermin depan). Anda juda perlu meneliti polisi assurans anda untuk memastikan perlindungan yang sesuai dengan keperluan anda.

Mencari insured kereta terbaik? Layarilah laman sesawang insurans kami dan pilih tawaran insuran kereta yang paling sesuai.

* Artikel ini diterbitkan di tahun 2012 dan telah dikemas kini dengan maklumat terbaru.

Our sincere thanks to
Source link

Jothi Venkat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *