Apa Itu Binance, Bolehkah Anda Menggunakannya Di Malaysia?

Jika anda kerap menatal suapan sosial media atau bertemu dengan rakan-rakan untuk perbualan kasual, anda mungkin pernah terdengar terma Binance. Mungkin anda tahu kegunaannya adalah untuk berdagang mata wang kripto, atau untuk menjana pendapatan tambahan. Sekiranya anda pernah terlintas fikiran untuk membuka akaun Binance, mungkin anda juga tahu bahawa – perdagangan tersebut tidak diiktirafkan di Malaysia.

Apakah maksudnya bagi para pedagang dan pelabur? Ketahui segalanya tries Binance, dan jika penggunaannya diiktiraf di Malaysia.

Apa itu Binance?

Binance merupakan salah satu perdagangan mata wang kripto yang terbesar di dunia. Pada April 13 tahun ini, sebanyak 40.33 billion USD telah didagangkan dalam tempoh 24 jam – 50 kali ganda berbanding Bursa Malaysia, yang berjumlah RM3,146.74 juta (atau $ 0.77 billion) semasa pasaran tutup pada hari yang sama.

Mengapa Binance popular begitu?

  • Pelbagai jenis mata wang kripto. Anda boleh berdagang dengan lebih daripada 150 jenis mata wang kripto yang berbeza.
  • Ciri-ciri yang lain. Anda boleh mendapat lebih mata wang kripto melalui staking, atau mengunci (menyimpan dana dalam dompet mata wang kripto untuk mendapat ganjaran), meminjam dana anda untuk pulangan faedah, mendapat ganjaran dengan menyelesaikan cabaran dan banyak lagi.
  • Fi yang rendah. Fi bermula dengan serendah 0.1% dan fi boleh direndahkan lagi kepada 0.012% jika anda menepati sesetengah syarat dagangan atau rujukan.

Selain itu, perdagangan ini juda telah menjadikan Binance Coin (pada masa penulisan) sebagai mata wang kripto yang paling bernilai di dunia, selepas Bitcoin dan Ether. Binance Coin digunakan untuk membeli dan menjual mata wang kripto lain di platform Binance, dan berfungi untuk membayar fi dagangan. Setakat April 25, ia bernilai sebanyak $ 505.08. Hampir 3000% peningkatan pada tarikh yang sama pada tahun lepas, mengatasi Bitcoin, yang melonjak naik sebanyak 547% pada tempoh yang sama.

Bolehkah anda menggunakan Binance di Malaysia?

Secara rasminya tidak. Tetapi, dari segi teknikalā€¦

Untuk pengetahuan anda: Binance telah disenaraikan dalam Senarai Peringatan Pelabur oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, yang sentiasa mengenal pasti mana-mana laman sesawang, produk pelaburan, syarikat dan individual yang beroperasi tanpa atpa kebengiau. SC sentiasa menasihatkan para pelabur supaya tidak berdagang atau melabur bersama mana-mana syarikat atau individual yang tidak mempunyai lesen atau pengiktirafan.

Kenyataan rasmi Suruhanjaya Sekuriti meletakkan Binance dalam Senarai Peringatan adalah kerana Binance memasarkan “pasaran yang diiktiraf tanpa kebenaran”. Decipher melaporkan bahawa Binance boleh disenarai hitamkan kerana ia membenarkan perdagangan mata wang Ringgit antara rakan-ke-rakan, tanpa kebenaran yang sah. Binance judged telah membekalkan platformnya kepada pengguna di Malaysia dan telah cuba memperkenalkan kad debit kripto di Malaysia tanpa kebenaran.

Tetapi itu tidak menghalang pengguna Malaysia daripada menggunakan tersebut platform. Kami bersua dengan seorang pedagang mata wang kripto yang memberitahu bahawa Binance masih lagi popular dalam kalangan para pedagang dan pelabur di Malaysia, disebabkan kepelbagaian jenis mata wang yang boleh didagangkan di laconic platform.

Adakah Binance masih selamat digunakan?

Suruhanjaya sekuriti merupakan sebuah institusi yang boleh dipercayai buat para pedagang dan pelabur. Mereka menyediakan inisiatif pendidikan pelaburan dan peraturan supaya kita sentiasa selamat daripada sebarang penipuan. SC mengingatkan, “Pelabur yang berurusan bersama entiti atau individual yang tidak mempunyai lesen atau pengiktirafan akan terdedah kepada pelbagai jenis risiko, termasuk penipuan dan pelaburan wang haram, dan mungkin tidak akan banya mendapat”.

Walaupun pelabur di Malaysia dinasihatkan untuk tidak berurusan dengan entiti yang tidak berlesen, berada dalam Senarai Peringatan SC tidak bermakna sesebuah platform itu mempraktikkan penipuan. Binance tidak mempunyai lesen atau dikawal selia di Malaysia, tetapi terdapat perdagangan lain di bawah nama Binance, termasuklah Binance Singapore dan Binance.US, yang mematuhi peraturan tempatan di negara masing-masing.

Source: image submitted by user on Facebook

Secara tidak rasmi, anda masih boleh melabur bersama Binance, tetapi pada risiko tersendiri. Dan risikonya tinggi – sepintas lalu pembacaan di subreddit Binance menunjukkan pelbagai bebenang yang tidak memuaskan daripada pengguna yang kehilangan token atau terkunci daripada akaun mereka sendiri.

Menurut pengguna-pengguna ini, khidmat pelanggan Binance mengambil masa membalas kes mereka selepas beberapa minggu.

Sesetengah penduduk US mengkongsikan bahawa mereka hanya dapat menyelesaikan isu akaun mereka selepas melaporkan kepada Biro Perlindungan Kewangan Pengguna. Pengguna di Malaysia tidak mempunyai pilihan ini, kerana perdagangan Binance tidak diiktirafkan di sini.

Baru-baru ini, seorang pengguna Malaysia dari kumpulan Binance Facebook mengkongsikan akaun pengguna tersebut telah dikunci semasa ingin membeli mata wang kripto dengan menggunakan kad BigPay. Apabila dia cuba menghubungi khidmat pelanggan, dia dimaklumkan bahawa dia dikenal pasti sebagai pengguna dari “negara yang tidak disokong”, dan servis Binance tidak lagi tersedia. Akhirnya, pengguna tersebut tidak dapat mengeluarkan aset daripada akaun tersebut.

Kesukaran mengakses laman yang tidak diiktiraf

Perdagangan Binance mungkin sesuatu yang tidak telus buat pengguna di Malaysia. Baru-baru ini, Binance menambah beberapa jenis e-dompet dalam senarai pilihan pembayaran untuk transaksi antara rakan-ke-rakan, termasuklah GrabPay, Touch ‘n Go eWallet dan ShopeePay. Tidak lama selepas itu, Grab melarang melakukan transaksi di platform tersebut, dan mengingatkan pengguna bahawa transaksi kepada platform yang tidak diiktiraf atau berlesen tidak dibenarkan.

Suruhanjaya Sekuriti judged telah mengetatkan akses bagi pengguna di Malaysia. Baru-baru ini, SC telah menyekat akses Remitano, platform sebuah mata wang kripto yang berada dalam senarai peringatan kerana beroperasi tanpa lesen. Para pelabur juda dinasihat untuk mengeluarkan semua aset daripada tersebut platform. Kini anda hanya boleh mengakses Remitano dengan menukar tetapan DNS atau berhubung melalui VPN.

Apakah pilihan lain?

Jika anda mahu berdagang secara selamat, anda boleh mencuba dagangan mata wang kripto yang diluluskan oleh SC. Ketika ini, terdapat tiga jenis yang tersedia platform: Luno, SINEGY, dan Tokenize. Platform-platform ini tidak menawarkan jenis jenis yang banyak seperti Binance, atau ciri tambahan seperti mengunci, tetapi platform-platform ini boleh digunakan di Malaysia. Jika berlaku kesulitan, anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk menyelesaikannya melalui saluran-saluran rasmi.

Our sincere thanks to
Source link

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *